Authentieke kleuren

Wilt u een rustiek, stijlvolle sfeer creëren aan bijvoorbeeld uw monumentale pand? Het kan dankzij de authentieke muurverven. Kleuren van vroeger, maar volledig beantwoordend aan de gebruikerseisen van nu.

Het gebruik van verf en kleur is van oudsher vaak regio- of streekgebonden. Historisch kennen we het gebruik van een aantal traditionele verfkleuren en combinaties van kleuren die voor het buitenschilderwerk -waaronder monumentale panden- veel werden en worden toegepast.

in de stad Utrecht bijvoorbeeld kunt u, in de verschillende wijken van de stad, het gebruik van kleuren onderscheiden omdat ze in verschillende tijden zijn ontstaan. De wijken buiten het centrum, die meestal binnen een zeer korte periode van tien of twintig jaar zijn ontstaan, hebben vaak een meer uniforme aanpak dan de oude binnenstad. Hier staan gebouwen uit vrijwel de hele bestaansgeschiedenis van de stad waarbij de brede grachten zich onderscheiden van de vaak smalle radialen. Desondanks is er toch ook in de binnenstad van Utrecht sprake van een redelijk eenduidig, door sommigen ook wel eentonig genoemd, kleurbeeld: Monumentengroen (en ook wel Grachtengroen) en wit voor de ramen en variaties van een gele of grijze zandsteenkleur (ook wel Bentheimer) voor de kozijnen. De deuren zijn meestal ook monumentengroen en bij pakhuizen zien we groene of roodbruine luiken.

Het palet van de Sikkens Authentieke kleuren bestaat uit: Standgroen, Rijtuigengroen, Monumentengroen, Grachtengroen, Mergelwit, Bentheimergeel, Zandsteengeel, Okergeel, Zweeds rood, Engels rood, Gelders blauw, Drents bruin.

LET OP!: Houd er rekening mee dat de kleuren op uw beeldscherm enigszins kunnen afwijken van de werkelijke kleuren. Aan deze opgave mag niet meer, maar ook niet minder, waarde worden gehecht dan onze uitgebreide kleurvorming en er kan zeker geen juridische bewijslast aan worden ontleend.